O2e

Hvordan å drive en skinke radio

En skinke radio er en fin måte å kommunisere med andre radio operatører fra hele verden. Den kan brukes i nødssituasjoner å ringe ut om hjelp eller det kan brukes som en personlig hobby. Det er operasjonelle prosedyrer som må følges av skinke radio operatører slik kommunikasjon kan etableres på en ryddig måte.

  1. Velg et band. Før du begynner å kommunisere med andre radio operatører bør du velge et band å bruke. Noen band fungerer bedre på visse tider av døgnet og på visse værforhold. En 80 meter bandet vil fungere bedre om natten mens en 40 meter bandet vil fungere best like før skumring og soloppgang. Hvis du bruker radioen i løpet av dagen kan du bruke 10, 15 og 20 meter band som er effektive når solen står høyt på himmelen. Noen band er begrenset og kan bare nås hvis lisensen dekker det. Sjekk din lisens for å se hvilke band er tilgjengelig for deg å bruke.
  2. Sjekk om frekvensen ikke er i bruk. En viktig prosedyre å gjøre når du begynner å betjene skinke radio er å sjekke om noen bruker frekvensen. Du kan ikke bare ringe en frekvens på skinke radio og hoppe inn på noens samtale. Velg en frekvens og lytte hvis du kan høre andre operatører som kommuniserer på den. Hvis du ikke hører noen gang, vente tålmodig i noen minutter før du kan fastslå at ingen bruker det i øyeblikket. Dobbeltsjekke om frekvensen ikke er i bruk ved å sende meldingen "Er frekvensen i bruk?" og deretter gjenta meldingen hvis du ikke får svar med en gang. Du kan gjenta meldingen et par ganger før du kan godtgjøre at frekvensen er faktisk ikke opptatt av noen andre.
  3. Generell og Directional samtale. Når du finner en frekvens du kan oppta du kan begynne å lage en generell eller retningsbestemt samtale. En generell oppfordring går ut til alle stasjonene, og du kan kommunisere med hvem som helst i verden. For å gjøre en generell samtale må du bruke radioen koden "CQ" som inviterer alle som kan høre deg å begynne å kommunisere.

Hvordan å drive en skinke radio. Velg et band.
Hvordan å drive en skinke radio. Velg et band.

På en tilgjengelig frekvens si "CQ CQ CQ dette er Bravo Oscar Bravo", som kaller ut til andre operatører at du er tilgjengelig og navnet ditt er Bob. Du må kanskje gjenta dette et par ganger før du får svar. Etter den tredje eller fjerde gang, legger bandet ditt eller frekvensen på koden slik meldingen vil høres ut som dette:

"CQ på 40 meter og stående med"

En retningsbestemt samtale er laget for å gå ut til et bestemt sted som et land. For eksempel hvis du ønsker å ringe ut til Jamaica meldingen vil bli som dette:

Sjekk om frekvensen ikke er i bruk. Generell og directional samtale.
Sjekk om frekvensen ikke er i bruk. Generell og directional samtale.

"CQ Jamaica CQ Jamaica CQ Jamaica dette er Bravo Oscar Bravo"

Når du mottar svar fra andre skinke radio operatører bør du opprette din håndtaket og plassering. Du og alle operatørene kommuniserer med hverandre på frekvensen bør gi ut sine håndtak og plassering slik at alle kan holde oversikt over hvem de snakker med og hvor de opererer fra.