O2e

Hvordan finne ut om malware er på datamaskinen

Antivirusprogrammer og annen sikkerhetsprogramvare vil ofte nok oppdage angrep og infeksjoner og vise deg advarsler. Men et antivirusprogram som gir 100% garantert beskyttelse er ennå ikke oppfunnet. Selv om de er en stor hjelp, ville det fortsatt være en feil å helt stole på dem. For det sjeldne og uheldig malware infeksjon, må du banken på kjennskap ditt med systemet. Du bør vite hvilke programmer som er installert, er hvilke filer som er lagret i hvilken katalog og hvordan de ulike aspektene ved operativsystemet arbeid. Når du har en mer eller mindre fullstendig bilde av hva som bør være datamaskinens normal status, har du en bedre sjanse til å oppdage på egen hånd anomalier forårsaket av skadelig programvare. Her er de vanligste signalene som vil hjelpe deg å avgjøre om malware er på datamaskinen.

1. Se etter et plutselig fall i ytelse. Ondsinnet programvare vil enten ødelegge datamaskinens ressurser eller stjele dem for andre useriøse formål. Enten handlingen vil resultere i en merkbar tregere eller verre, fryser opp av systemet. Det kan være vanskelig å isolere ytelsen på grunn av malware som symptomene er ganske lik de som er forårsaket av teknisk programvare og hardware problemer. Det er derfor å vite oppsettet inne og ute er viktig. For eksempel i Windows-baserte datamaskiner, kan du ta en titt på Task Manager og se hvilke prosesser som kjører. Hvis du er kjent med Windows-prosesser, kan du fortelle hvilke som ikke er innfødt til systemet og dermed muligens malware.

Hvordan finne ut om malware er på datamaskinen. Se etter et plutselig fall i ytelse.
Hvordan finne ut om malware er på datamaskinen. Se etter et plutselig fall i ytelse.

2. Se opp for uforklarlig web eller nettverkstrafikk. Backdoors eller trojanere er en type malware som er designet for å angi system uoppdaget. Ofte hensikten er å stjele og bruke datamaskinens ressurser til å spre spam eller spre smitte videre til andre datamaskiner via lokalt nettverk eller Internett. Ingen trafikk bør registrere når ingen er å gjøre arbeid eller bruke nettverkstilkoblingen. Hvis det er fortsatt mye utgående Internett-trafikk skjer så det er nok malware opererer på dine ressurser. En annen indikasjon er når merkelige applikasjoner (programvare du er sikker på at du ikke har installert og er ikke en del av operativsystemet) blir automatisk ber Internett-tilkoblinger gjennom systemet brannmur.

3. Overvåk pop-ups og viderekoblinger. Malware vil ofte dra nytte av en webleseralternativene sikkerhetsproblemer. Dette er bare logisk som dette er broen mellom din datamaskin og resten av World Wide Web. Du vet at du har smittet hvis mange pop-ups plutselig begynne å dukke opp, eller hvis leseren automatisk omdirigerer til områder du ikke navigere til. Slik ondsinnet programvare kalles "kaprerne" fordi de fravriste kontrollen av nettleseren fra deg.

4. Observer indirekte tegn. Noen malware er så godt laget at de knapt viser spor av deres nærvær. Derfor bør du også være på utkikk etter indirekte tegn. Noen av disse kan være avvik i din online konto. Små uttak eller kjøp du vet du ikke gjorde. Også du kan plutselig finne ut at du har vært å sende merkelige e-postmeldinger til alle dine kontakter. Ikke naivt bort slik ut av de vanlige hendelser.

Se opp for uforklarlig web eller nettverkstrafikk. Overvåk pop-ups og viderekoblinger.
Se opp for uforklarlig web eller nettverkstrafikk. Overvåk pop-ups og viderekoblinger.

Kontornettverk og hjem datamaskiner har samme sjansene for å bli utsatt for nettkriminelle. Slike skruppelløse individer kan selv foretrekker å angripe sistnevnte, da disse er ofte de med mindre beskyttelse.