O2e

Hvordan sammenligne ulike operativsystemer

Velge et operativsystem kan bli en vanskelig oppgave

Velge et operativsystem kan bli en vanskelig oppgave. Du må vurdere budsjettet, programvare behov, og andre bekymringer. Alltid se etter det beste operativsystemet for å passe dine behov. Her er noen alternativer og tips i valg av operativsystemet.

Egenskaper og kvaliteter å vurdere i å sammenligne operativsystemer:

Hvordan sammenligne ulike operativsystemer. Brukervennlighet.
Hvordan sammenligne ulike operativsystemer. Brukervennlighet.

  • Brukervennlighet. Forskjellige operativsystemer har forskjellige nivåer av læring kurver for brukerne. Noen operativsystemer kan være lettere eller vanskeligere å bruke for nybegynnere. For eksempel, er Mac OS X konsekvent og lett å bruke fordi de fleste dialogbokser og menyer plassert på samme sted og er brukt på samme måte. Dette er imidlertid ikke gjelde for operativsystemer under Windows. Husk også på kjennskap og bakgrunn med en type operativsystem. Hvis du er en Microsoft Windows-bruker, kan det være vanskelig for deg å bruke forskjellige operativsystemer som Mac OS, BSD eller Linux. Dette gjelder også hvis du er en bruker av Mac, Linux eller BSD bruker Windows.
  • Tilgjengeligheten av programvare. Vurder hvilken type programvare som du vil bruke i forbindelse med operativsystemet. Åpen kildekode-programmer er rikelig i Linux, mens shareware, freeware og kommersielle programmer er mer rikelig i Windows. Mac OS har begrenset varianter av tredjeparts programvare støtter. Du kan finne varianter av programmene du trenger i de fleste operativsystemer. Husk at Linux mangler noen kommersielle alternativer, og at både Linux og Mac OS X mangler i form av spesialisert programvare. Mac OS X kommer, men med en intro programvarepakke som gjør arbeidet med multimedia filer som musikk, videoer og bilder enklere.
  • Fildeling evner. Tenk på muligheten til å dele filer med andre og samarbeide med andre brukere. Husk at de fleste brukere som jobber med filer eller programmer gjør sitt fildeling med et Windows-operativsystem. Dette er fordi blant alle operativsystemer, har Windows den høyeste andelen av markedet. Dette påvirker ikke eller redusere fildeling evnene til andre operativsystemer som Linux eller Mac OS fordi filer kan deles selv om de er i formater som passer best for Windows. Husk også at mediefiler som bilder, lydfiler eller musikk-og videofiler har formater som kan brukes av alle plattformer.
  • Office-programvare. Legg merke til kontor-programvare til operativsystemet du vil bruke. Microsoft Office er tilgjengelig for Windows, samt i Mac OS X og Linux via WINE eller Crossover Office. Open Office er imidlertid gratis og er allsidig for bruk på alle plattformer. Legg merke til at begge disse kontor-programvare støtter ulike filtyper som doc, og OOXML.

Multimedia. Ikke glem om ledelse og støtte fra dine mediefiler. Husk at det å spille musikk-og videofiler er bedre egnet for Windows og Mac OS, som disse oppgavene krever begrenset nedlastbar programvare i både BSD og Linux. For etablering av multimedia filer, er programvaren i OS X kjent som iLife bra for nybegynnere, men avanserte brukere kan ha behov for å bruke andre programmer og operativsystemer for avansert arbeid.

Studio-programmer. Den ledende studio programmer er bare utgitt for Windows og noen er duplisert på Mac OS. For Linux og BSD-brukere, må de bruke åpen kildekode-programmer, som kanskje ikke gjenskape funksjonaliteten av de ledende studio applikasjoner.

Velge et operativsystem kan bli en vanskelig oppgave. Tilgjengeligheten av programvare.
Velge et operativsystem kan bli en vanskelig oppgave. Tilgjengeligheten av programvare.

Programmering. Husk at Linux og BSD er de beste plattformene for programmering og programvareutvikling på grunn av deres standard kompilatorer. Vinduer, derimot, har mange andre tredjeparts IDE. Mac OS har ikke de samme software utviklingsverktøy som andre operativsystemer.